A szója mellett

A szója mellett
2022. január 10., hétfő

A decemberben megtartott Portolio Agárszektor konferencián a szója jövőjét taglaltuk

Az Agrarszektor.hu így foglalta össze a szójáról elhangzottakat:

... a magyarországi szójatermesztésnek az adta az első nagy lökést, amikor 2015-ben bevezették a termeléshez kötött támogatást. Ekkor hektáronként körülbelül 50-60 ezer forintot kaptak a magyar termelők, ez pedig sokakat ösztönzött a szója termesztésére. 2015 előtt 1876 gazdaságban foglalkoztak szójával, ez a termeléshez kötött támogatás hatására 5 ezer fölé nőtt, ám mivel sokaknak nem volt tapasztalatuk ezzel a növénnyel, az első év felbuzdulását követően több mint ezer gazdaságban végleg felhagytak a termesztéssel. Bene Zoltán szerint mostanra a forint gyengülése és a növény vetésterületének csökkenése miatt a termeléshez kötött támogatás már 70 ezer forintot jelent hektáronként, ami a termelési költség mintegy 25-33%-át fedezi. A szakember szerint 2022-ben új, óriási lehetőséghez fog jutni a szója: ennek oka pedig az energiaárak elszabadulásában keresendők. Amint a Karintia Kft. cégvezetője rámutatott, a nitrogén-műtrágyák árának emelkedése jórészt a földgáz árának megugrásának köszönhető, amely nagyjából a hétszeresére drágult. A kukorica termesztéséhez sok műtrágya kell, a szójáéhoz viszont lényegesen kevesebb.

Bene Zoltán szerint a műtrágyázás mellett a szárítás a másik jelentős költségtétel a kukoricatermesztésnél, aminek az árai szintén megduplázódtak, míg a szójánál a korábbi fajtáknál ezzel se kell foglalkozni. Végezetül a szója logisztikai költségei is alacsonyabbak. A Karintia Kft. cégvezetője kiemelte, hogy hogy a szójának az energiaválság jelentős segítséget nyújt: ami a kukoricánál probléma, az a szója esetében egy esély. Bene Zoltán emellett beszélt arról is, hogy az elmúlt öt évben a kukorica termésátlagát tekintve 31%-os szórás volt a legjobb és a legrosszabb év között, míg a szójánál ez az érték csak 16%-os, vagyis kijelenthető, hogy a szója jobban tolerálta a szélsőséges időjárási körülményeket. A szakember elmondta, hogy remélhetőleg nem marad sokáig ennyire magas a gáz ára, még ha onnantól ez az ösztönző erő kevésbé is fogja segíteni a szóját. Bene Zoltán hangsúlyozta, hogy 2023-tól egy zöldebb agráriumot fog előirányozni az Európai Unió Közös Agrárpolitikája, ami egyben kevesebb növényvédő szer és kevesebb tápanyag kijuttatást fog jelenteni. A kukoricával ellentétben a szójához ezekből is kevesebb kell – tette hozzá a Karintia Kft. cégvezetője, rámutatva, hogy a szója a fenti okok miatt 2023-tól ismét jelentős lendülethez juthat, és aki a mostani nehézségek ellenére meglátja a lehetőséget a szójában, az jól járhat. A szakember szerint az ágazati szereplőkkel együtt, őket segítve – és nem megismételve a 2015-ös kudarcot – óriási vetésterület-növekedés előtt állhat a szója.

Bene Zoltán elismerte, hogy nem volt egyszerű az idei évük, utoljára az 1999-2000-es években tapasztaltak a mostanihoz hasonló drágulást, amikor több mint duplájára növekedtek az árak, de ez a mostani drasztikusabb áremelkedéseket hozott. A Karintia Kft. cégvezetője úgy látta, hogy bár a növényvédő szerek körüli őrület, a műtrágya árának megugrása és az ellátási problémák, valamint terményárak és -logisztikai kihívások ellenére jól vették az akadályokat, és az elmúlt időszak egyértelműen bebizonyította, hogy a növénytermesztésben a jövőben a szélsőségeket tűrő genetikák jelentősége fel fog erősödik. Bene Zoltán megismételte, hogy a jövőben a szója óriási lehetőséghez fog jutni, a probléma azonban ott lehet, hogy idő előtt el fog fogyni a vetőmag.

A szója új esélyt kapott, a kereslet nagyon erős, de a vetőmag előállítás-oldalon visszaesés volt tapasztalható, mert a korábbi 4300 hektár helyett már csak 4100 hektáron történt szaporítás, ez valamivel több mint 5%-os csökkenés. A termésben is volt 5-10%-nyi csökkenés, vagyis összesen 10-15%-kal kevesebb vetőmag lesz a piacon. Ez a 4100 hektár elég lenne a hazai termelőknek, de az itt megtermelt szója vetőmag ennek jelentős része a külföldi piacokon talál gazdára. Emiatt félő, hogy nem lesz elég vetőmag ahhoz, hogy vetésterület nagyobb mértékben bővülhessen, de az biztos, hogy több szója fog az állattenyésztők rendelkezésére állni

– jelentette ki Bene Zoltán.

forrás: Agrárszektor.hu - kivonat

 

 

Vissza az előző oldalra
Vetőmag fajtakínálat Cégbemutatkozó letöltése Megrendelőlap letöltése

hírlevél feliratkozás

Amennyiben nem kíván hír-
levelet kapni, iratkozzon le.
Amennyiben nem kíván hírlevelet kapni, iratkozzon le.


videógaléria

További videók megtekintése

programajánló