Újabb csapadék öntözi a földeket

Újabb csapadék öntözi a földeket
2019. május 6., hétfő

Számottevően csökkent a szárazság


Már az elmúlt tíz nap esői is számottevően csökkentették a szárazságot az ország aszállyal jobban sújtott, keleti felén, és az aranyat érő csapadéknak az előttünk álló héten is jelentős utánpótlása ígérkezik. 

Az elmúlt egy hétben általában 5 és 25 mm közötti csapadék hullott az országban, ennél kevesebb a Dunántúl nyugati részén, több pedig foltokban a keleti országrészben esett. Ezzel jelentősen csökkent az aszállyal érintett területek nagysága, és az aszály mértéke is, de további esőkre van szükség a talajok átnedvesítéséhez, a növények ideális fejlődéséhez.

Áprilisban a megelőző hónapokhoz képest jelentősebb esők is voltak, így a havi csapadékösszeg 20 és 60 mm között alakult az országban, néhol ennél több is esett. Az átlagtól vett eltérés elég vegyes képet mutat: a Dunántúl nyugati, északnyugati felén valamint a főváros környékén és attól délre, délkeletre jelentős hiány mutatkozik, míg az ország többi részén az átlag körüli, kisebb körzetekben attól 10 mm-rel is több csapadék hullott. A Dunántúlon a hónap első két, míg a Tiszántúlon az utolsó dekádja volt a csapadékosabb. 
Az átlaghőmérséklet nyugaton 1, a keleti országrészben sokfelé 2 fokkal alakult az ilyenkor megszokott érték fölött, és gyakran volt a hónap során igen szeles az idő, ami nem csak a permetezésben akadályozta a gazdákat, hanem a talajokat is jelentősen szárította, helyenként hordta is. Ennek megfelelően a hónap végére a talajok felső rétegeinek nedvességtartalma is kettős képet mutat. A Dunántúl nyugati felén és Budapest környékén a felső 20 cm nedvessége nagy területre kiterjedően a 40%-ot sem éri el, míg keleten foltokban telített a talaj felső része .

Az alsóbb talajrétegek jellemzően a középső és déli országrészben szárazabbak, 20-50 cm-es mélységben itt nagy területre kiterjedően a 40%-ot sem éri el a nedvességtartalom. 50 cm alatt jobb a vízellátottság. A telítettséghez képesti vízhiány a talaj felső egy méteres rétegében a legtöbb helyen javult az elmúlt egy hétben, de még mindig vannak 100 mm-nél is nagyobb hiánnyal rendelkező területek. Az 5 cm-es talajhőmérséklet 12-15 fok között alakul az országban.

Az őszi és tavaszi vetésű szántóföldi növények számára egyaránt nagy szükség van a csapadékra ebben az időszakban. Az időjárás, főként a csapadék területi eloszlása alapján meglehetősen nagy különbségek alakultak ki az országban, de általánosságban az mondható, hogy az őszi kalászosok a szárbaszökkenés állapotában vannak, a tavasziaknál pedig a bokrosodás kezdődött meg. A repce virágzása az Alföldön már a végéhez közelít. A napraforgó és a kukorica vetésével jól haladnak, már kisorolt táblák is megjelentek. Az alma és a körte elvirágzásával a gyümölcsfák virágzása véget ért. 
A csapadékos idő nem csak haszonnövényeink fejlődésére, hanem a gyomok növekedésére, a kártevők elszaporodására és a különböző növénybetegségek elterjedésére is kedvezően hat.

A fenti 90 napos csapadékösszeg anomália térképet nézve mégsem lehetünk teljesen elégedettek. A sok éves átlagot tekintve ugyanis az országnak vannak olyan területei, ahol az elmúlt 90 napban a lehullott csapadék összege 50mm-el marad el a sokéves átlaghoz viszonyítva.

 

forrás: MET, kivonat

Vissza az előző oldalra
Vetőmag fajtakínálat Szója fajtakínálatunk 2020 Cégbemutatkozó letöltése Megrendelőlap letöltése

hírlevél feliratkozás

Amennyiben nem kíván hír-
levelet kapni, iratkozzon le.


videógaléria

További videók megtekintése

programajánló