Főoldal

Kalászos vetőmag vásárlók - FIGYELEM!!!

Kalászos vetőmag vásárlók - FIGYELEM!!!
2018. augusztus 15., szerda

Neonikotinoidok korlátozása.

2018.április 27.-én az Európia Unió tagállamai három neonikotinoid hatóanyag – imidakloprid,klotianidin,tiametoxam – szabadföldi használatának teljeskörű betiltásáról döntöttek .Magyarország a tilalom ellen szavazott.

Az Európia Élelmiszer-biztonsági Hatóság ( EFSA) javaslatára az Európai Unió 2013-ban már felfüggesztte ezen neonikotinoidokat tartalmazó rovarölő szerek felhasználását  a méhek által leginkább látogatott kultúrák esetében ( többek között repce, kukorica, napraforgó,  szója, mák).

Az idei döntés ezt a korábbi részleges tilalmat terjeszti ki minden szabadföldi felhasználásra, beleértve az imidakloprid hatóanyagú készítményekkel csávázott vetőmagok használatát, valamint az imidakloprid permetező szerként történő alkalmazását.

A korlátozás hátterében a neoniotinoidok beporzókat, köztük a mézelő méheket károsító hatásának kockázata áll. Magyarország a kezdetektől ellenezte a korlátozó rendeleteket, mivel a hazai méhpusztulások kivizsgálásának tapasztalatai alapján az engedély okaratoknak megfelelő használat mellett nem igazolható a neonikotinodi hatóanyagú csávázószerekkel kezelt vetőmagok felhasználásából eredő káros hatás. Az elmúlt évek során a növényvédőszerek által okozott méhpusztulások minden esetben a szabálytalan állománykezelésre voltak visszavezethetők. A hazai monitoring vizsgálatok szerint a fent említett hatóanyagok a virágokban és talajban nem, vagy csupán nagyon alacsony mennyiségben vannak jelen.

A NUFARM elkötelezett az okszerű és integrált növényvédelmi tevékenység, valamint a méhek és más hasznos élő szervezetek védelme iránt. Ugyanakkor tisztában vagyunk vele, hogy a neonikotinoidok használatának korlátozása nem változtat azon a tényen, hogy a termelők számra egyre nagyobb kihívást jelent a fenntartható, egyúttal jövedelmező gazdálkodás, melyben meghatározó szerepe van a kártévő rovarok elleni védekezésnek is.

Meggyőződésünk, hogy bármilyen korlátozás, csak hatékony helyettesítő növényvédő szerek biztosításával együtt volna helytálló. A neonikotinoidos csávázási lehetőség betiltásával azonban a legtöbb érintett kultúrában csak piretroid és szerves foszforsav-észter hatóanyagú készítmények állománykezelésre történő használata marad a gazdálkodók kezében, amely méhekre nézve veszélyesebb mint a helyesen végrehajtott csávázás. Valódi megoldást a kockázatcsökkentő intézkedések nyújthatnának, melyeket az engedélyező hatóság eddig is szigorúan megkövetelt a szükséghelyzeti engedélyek kapcsán.

Az uniós rendeletek szerint a tagállamok illetékes hatóságai a három neonikotinoid valamelyikét tartalmazó növényvédő szerek engedélyokiratait 2018.09.19-ig módosítani, illetve visszavonni kötelesek.

A módosító vagy visszavonó határozatokban türelmi időszak állapítható meg, amely legkésőbb 2018.12.19-én lejár. A magyarországi türelmi időt a hatóság még nem hirdette ki. Annyit tud bizonyosan 2018.06.11-én , hogy az imidakloprid, a klotianidin és a tiametoxam hatóanyag tartalmú készítményeket szabadföldön felhasználni ,valamint a csávázószerekkel kezelt vetőmagokat elvetni nem lehet 2018.12.19. után.

A magyar hatóság ennél szűkebb határidőket megállapíthat!

Forrás:NUFARM

Letölthető dokumentumok:

Neonikotinoidok korlátozása.pdf [139.45 kB]


Vissza az előző oldalra
Vetőmag fajtakínálat Cégbemutatkozó letöltése Szója fajtakínálatunk 2019 Megrendelőlap letöltése

hírlevél feliratkozás

Amennyiben nem kíván hír-
levelet kapni, iratkozzon le.


videógaléria

További videók megtekintése

programajánló