Miért a karintiás kalászosokat válasszam?

Miért a karintiás kalászosokat válasszam?
2021. július 12., hétfő

A történelmi magas terményárak még inkább növelik a tétet, ami a fajtaválasztást illeti.

Miért a karintiás kalászosokat válasszam?

A történelmi magas terményárak még inkább növelik a tétet, ami a fajtaválasztást illeti. Hogy igazodjunk el a kínálati fajtadömpingben? Milyen szempontok alapján válasszunk kalászos fajtát?

Nem elég bőtermőnek lenni…

Tapasztalataink szerint az idei év még inkább rávilágított arra, hogy a bő termőképesség önmagában nem elegendő fajtatulajdonság. Magas termésű TAKARMÁNYÁRPA 60 kg/hl súllyal, vagy nagy termésű kedvezőtlen osztályozottságú SÖRÁRPA, esetleg bőtermő viszont emelkedett csökkent értékű szemekkel teli BÚZATÉTEL értékesítésekor súlyos összegekről vagyunk kénytelenek lemondani.

Előny a nemesítésben…

Az, hogy ki kell törni a tömegáru-termelés szemléletből és a Pannon régióra nemesített BŐTERMŐ,
ugyanakkor STRESSZTŰRŐBB, átlag feletti TÁPANYAG-HASZNOSÍTÁSÚ,  BETEGSÉGELLENÁLLÓBB fajtákat kell nemesíteni, cégcsoportunk számára már rég egyértelmű. A magyar határ közeli, PANNON RÉGIÓHOZ tartozó Probstdorfban, ahonnan a mi genetikáink is származnak ez már több évtizedes kihívás. 1995-óta Ausztriában ugyanis az ökoprogramoknak köszönhetően támogatást élvezhetnek a gazdák. Aki ugyanis betegségellenállóbb és jobb tápanyag-hasznosítású fajtát használ, csökkenteni tudja a tápanyag-felhasználást és a növényvédőszer-használatot és így extra támogatásban részesül. Nem véletlen, hogy az osztrák állami fajtajegyzék a fajták betegségellenálló-képessége mellett azok tápanyag-hasznosítását is eltünteti.

14 fajta, köztük kitüntetett genetikák…

A Karintia széles kalászos fajtakínálattal áll az Ön rendelkezésére. Büszkék vagyunk, hogy a bő termésre képes, STABILAN TELJESÍTŐ fajtáink nem csupán a kisparcellás kísérletekben teljesítenek átlagon felül, hanem megtalálhatóak köztük AGROmashEXPO termékfejlesztési díjas és többszörös NAK termésgyőztes fajták is. A sikerünk egyik kulcsa, hogy a jellemzően korai kalászhányású és korai érésű genetikáink jó eséllyel kerülik el a nyári forróságot.

A legjobb megelőzés a fajtaválasztás…

Az idei év relatíve kisebb fertőzésnyomást hozott, mint a tavalyi vagy a rossz emlékezetű 2014-es esztendő. Ám ezek is bizonyítják, hogy nem lehetünk nyugodtak addig, amíg nem stabil, az adott termőhely viszonyaira nemesített fajtákkal dolgozunk! A Karintia, Pannon régióra nemesített fajtái közt találunk biogazdaságok számára is elérhetőt. Az ÖMKI kísérletekben is szereplő fajtáink kiemelkedő betegségellenálló-képességükkel jelentősen csökkentik a jellemző kalászos betegségek
okozta kockázatot. A 2023-tól életbe lépő új pénzügyi ciklus ugyancsak előtérbe helyezi a környezeti és ökológiai szempontokat. Leegyszerűsítve, kevesebb növényvédő szer, több támogatást fog várhatóan jelenteni.

Mivel nyújt többet önnek a „VITAL PLUSZ” technológiánk?

A „VITAL PLUSZ” technológiánk hatékonyabb gyökérfejlődési erélyt, gyorsabb és egyenletesebb kelést és fokozottabb fotoszintézist eredményez. A csírakori kockázatok csökkentése érdekében a Karintia az országban egyedüli fajtatulajdonosként és vetőmag-előállítóként, a teljes forgalmazott kalászos tételre egy egyedi speciális kezelést alkalmaz. A „VITAL PLUSZ”-kezelésünk lényege, hogy a csávázás során, a mag felületére a gombaölő szeren túl egy egyedi bevonatot viszünk fel. A számos mikroelemből álló bevonat segíti a csíranövényt a rendkívül kockázatos kezdeti fejlődésében.

Alacsonyabb vetésnorma = kedvezőbb hektárköltség

A Karintia kalászos fajtákat a vetőmagparaméterek függvényében 170–200 kg/ha normával lehetséges
elvetni. Ez az alacsony vetőmagnorma, alacsony, hektárköltséget eredményez. A vetőmagot pedig akár 1 tonnás, akár pedig 40 kg-s egyedi papírzsákba csomagolva juttatjuk el Önhöz, az ország bármely szegletébe.

Országos integráció…

A Karintia klasszikus integrátori tevékenységet folytat az ország teljes területén. Terménykereskedőként
több mint 20 éve vagyunk aktívan jelen többek között Olaszországban, mely hosszú évek óta a legjelentősebb felvásárlási terménypiac a hazai gabonák számára. Terményüzletágunk szívesen ad Önnek is ajánlatot a betakarított termésre. Forduljon szaktanácsadóinkhoz bizalommal az ország egész területén! Elérhetőségeinket megtalálja ide kattintva, vagy keresse vetőmagüzletágunkat az alábbi telefonszámon: 06 94 572 054

Vissza az előző oldalra
Vetőmag fajtakínálat Cégbemutatkozó letöltése Megrendelőlap letöltése

hírlevél feliratkozás

Amennyiben nem kíván hír-
levelet kapni, iratkozzon le.
Amennyiben nem kíván hírlevelet kapni, iratkozzon le.


videógaléria

További videók megtekintése

programajánló