Atlantic I (többkomponensű technológiával) Szója

Atlantic I Olaszország kedvence

Fajtaleírás:

A Karintia Kft. fajtakínálatában újabb, a magyar szójatermesztők körében viszont már ismert és elismert, Közép-kései (I) fajta. A leghosszabb tenyészidőszakkal és a legmagasabb terméspotenciállal rendelkezik a Karintia kft fajtakínálatában szereplő fajták közül. A NÉBIH kísérleteiben az átlag felett teljesít, pl. 2013-ban majdnem 11%-ot vert a mezőny többségére és ezzel az eredeménnyel a 2.legnagyobb termésű forgalmazható fajta volt országosan, 7 termőhely átlagában! A REGALE-nál 4-5 nappal érik később, utána őszi kalászos vetése nem tervezhető biztonsággal. A fajta kiváló szárszilárdsággal rendelkezik, megdőlésre nem hajlamos. Hüvelye sárgásbarna, homokszínű, mely felrepedésnek, szempergésnek maximálisan ellenáll. Gabona sortávra, 45 cm-re és kukorica sortávra is ajánljuk a vetését!
Kései fajta, az évjárathatások kevésbé befolyásolják az eredményes termesztését. Szklerotíniára nem hajlamos. Termőhely tekintetében inkább az ország déli réióira ajánlott. A szárazságot jól tűri, magas növésű, jól bokrosodó fajta, bármelyik sortávra (12,5; 25; 45;7 5cm) vethető.

Betegség ellenállóság:

Kiváló ellenállóképességgel rendelkezik a vírusos-, baktérium- és gombabetegségekkel szemben.

Kinek ajánljuk?

Azon szójatermesztők figyelmébe ajánljuk ,aki a hosszú tenyészidőben rejlő magas terméspotenciállal szeretnének számolni! Figyelem, a döntés előtt érdemes mérlegelni, hogy a hosszú tenyészidő az utóbbi években nagy kockázatot jelentett a szójatermesztők részére.

Vetőmag szükséglet (kg/ha)
450 500 550 600 650
Javasolt agrotechnika
Extenzív Közepes Intenzív
Növény magasság (cm)
60 70 80 90 100
Alsó hüvely magasság
14 15 16 17 18
Termőképesség (t/ha)
1 2 3 4 5
Nemesítő:
RV Venturoli
RV Venturoli

Agronómiai jellemzők:

Éréscsoport: közép kései (I-II)
Vetőmag szükséglet:
450 – 500.000 csíra/ha
Optimális vetésidő:
április közepe -talajhőmérséklettől függően

termelői vélemény

5 éve foglalkozom ezzel a kiemelkedő termőképességű fajtával.Az Atlantic száraz és csapadékban gazdag években is kiemelkedő teljesítményre képes.E kiváló szárszilárdsággal rendelkező fajta rendszerint 12-14 virágemeletet képez és nagyon jól tűri a szélsőségeket.

Cserveni Csaba - Utód-Agro Kft.
Szigetvár