Sambadur Őszi durumbúza

Sambadur Új

Fajtaleírás:

Az új középkorai kalászhányású és középkorai érésű, sötét szálkájú prémium őszi durumbúzát, a Sambadurt a legbőtermőbb őszi durumbúza fajták közt tartják számon. Az AGES (~ausztriai NEBIH) független, állami fajtaleírásai alapján TERMŐKÉPESSÉG kategóriában a LEGMAGASABB szintre sorolta. A SAMBADUR a nevezett állami tesztelésben mind a száraz, mind pedig a nedvesebb régióban is diadalmaskodott.
Az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények véleményünk szerint felértékelik a koraibb kalászhányású és koraibb érésű kalászos fajták használatát. Az idei év is azt igazolta, hogy a rövidebb tenyészidő csökkentheti az időjárás okozta kitettséget. A stabilan teljesítő SAMBADUR fajtánk középkorai kalászhányása és középkorai érése mellett, kimagasló terméseredményre képes.

N-HASZNOSÍTÁS TERÉN IS A DOBOGÓ LEGFELSŐ FOKÁN…
Az egyre szélsőségesebb csapadékeloszlás bizonytalanná teszi a kijuttatott tápanyag hasznosulását. Tovább fokozza a tétet, hogy a rendkívül magas N-műtrágya árak takarékosságra ösztönzik a gazdákat. A durum búza termesztése során a minőség tekintetében nem célszerű kompromisszumot kötni. A durum előállítása során kiemelt fontossággal bír a minőséget befolyásoló N-hasznosulás. A SAMBADUR fajtánk a fentebb említett legújabb állami kísérletek alapján a N-hasznosítóképesség terén is aranyérmes lett.

Betegség ellenállóság:

Betegség ellenálló képessége átlag feletti.

Kinek ajánljuk?

Bő termőképességű, az olasz malmok által támasztott igen magas elvárásoknak is megfelelő fajtát kereső gazdáknak.

Vetőmag szükséglet (kg/ha)
160 170 180 190 200 210 220 230 240 250
Javasolt agrotechnika
Extenzív Közepes Intenzív
Növény magasság (cm)
60 70 80 90 100 110 120 130 140 150
Lisztminőség
C B2 B1 A2 A1
Termőképesség (t/ha)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Nemesítő:
Probstdorfer Saatzucht
Probstdorfer Saatzucht

Agronómiai jellemzők:

Kalásztípus: szálkás kalászú
Vetőmag szükséglet:
3,8 – 4,2 millió csíra/ha | 180-210 kg/ha
Optimális vetésidő:
szeptember közepe - október közepe