Aktuális híreink

Ezt el kell olvasni, hogy megértsük

MIÉRT A JÖVŐ NÖVÉNYE A SZÓJA !?

Új irány van kialakulóban a növénytermesztők körében, ami tartós szója vetésterület-emelkedést vetít előre.

Tavaly az aszály, idén pedig a megemelkedett inputanyag-árakkal párosuló alacsony terményárakcsökkent jövedelmezőség és a nehézkes terményértékesítés jelent egyre nagyobb kihívást a növénytermesztőknek.

Soha ennyi érv nem szólt a szója vetése mellett:

 • magasabb jövedelmezőség: Az idei évben a szójatermesztők átlagosan 200.000 ft/ha haszonra tehettek szert. Sőt, még a tavalyi aszályos évben is eredményesen volt termeszthető a szója.
 • Könnyebb-gyorsabb termény értékesíthetőség: A szója értékesítése könnyebb és gyorsabb, ugyanis hazánkban, sőt az egész EU területén is a szükséglethez képest lényegesen kevesebb mennyiség áll rendelkezésre.
 • Keresleti termény piac: Az Európai Unióban az összes szója igény eléri a 35 millió tonnát. Ehhez képest az idei évben összesen 3 millió tonnát állatottunk elő az EU27 területén. Sőt! Ukrajnában az idei rekord szójabab termés sem érte el az 5 milli tonnát. A túltermelés az EU-ban tehát még hosszú távon sem fenyeget. Nem véletlen, hogy a szabad szójabab termények már 2-3 hónappal a betakarítás után eltűnnek a piacról.
 • N mentes termesztési lehetőség: Minőségi vetőmag használat és a javasolt termesztéstechnológia mellett olcsóbban, akár N műtrágya mentesen is termeszthetjük a szóját. 2022-ben a hagyományos utat követő szója termesztők, több mint 37.000 Ft/ha összeget szórtak ki a szója alá N formájában. A Karintia kft innovatív ajánlása mellett még tovább csökkenthető az amúgy is alacsonyabb inputanyag költség.
 • Stabilabb terméseredmények – 2022-ben az évszázad egyik legszárazabb évében is az országos átlagterméssel számolva több volt a bevétel, mint a költség a szójával. A szója stabilabb terméseredményeinek egyik oka, hogy a szója káros hőmérsékleti küszöbértéke a legnagyobb tavaszi kultúráknál 5 ℃-al magasabb.
 • Alacsonyabb input költségek: A szója termesztése olcsóbb, mint a kukoricáé. Ez a kevesebb tőkeigény mellett, alacsonyabb kockázatot is jelent. A kisebb befektetett összeg pedig halasztott fizetés esetén, alacsonyabb kamatköltséget jelent.
 • Szárítás mentes tárolási lehetőség: Igen korai (000) és korai (00) fajták vetése esetén jó eséllyel elkerülhető a drága szárítási költség. A modern szója genetikákkal pedig már a terméseredményekben sem kell kompromisszumot kötni.
 • Alacsonyabb logisztikai költségek: A szója esetében egy hektárról ½ - 1/3 akkora mennyiséget takarítunk be, tárolunk, és szállítunk a legnagyobb tavaszi kultúrához képest. Ez a hektárra vetített lényegesen alacsonyabb logisztikai költségek mellett, kevesebb raktárkapacitást és kevesebb szállító eszköz igényt jelent.
 • Optimálisabban szervezhető munkacsúcsok: A szója és a kukorica munkacsúcsai elkülöníthetőek egymástól.
 • Jelentős szemes fehérje támogatás: A biztos pontnak tekinthető extra támogatás összege a termelési költség 20-25%-át fedezi! A 2022. évi termés után járó extra támogatás összege meghaladta a 74.000 ft/ha összeget, mely keretösszege az idei évtől további 22%-al emelkedett. 2023-as termés után a szójatermesztők pedig kalkulációnk szerint több mint 93.000 ft/ha extra támogatásban részesülnek.
 • Kedvező utóvetemény hatás: A szója nehezen számszerűsíthető „utóhatása” az ökölszabály alapján 0,5 - 1t/ha kalászos többlettermést jelent…
 • FENNTARTHATÓBB JÖVŐ, a kisebb inputanyag használat, a kedvezőbb logisztika és a helyben történő termelés jelentette import csökkenés miatt. A Donau Soja tanúsítvánnyal rendelkező szójabab például akár 90%-kal kevesebb kibocsátással rendelkezik a tengerentúlról származó szójababhoz képest. Az erdőirtás mentes, alacsony karbon lábnyomú szójabab iránt a kereslet  növekszik. A Duna Szója tanusítvánnyal előállított szójababok, megfelelnek az Erdőírtásról szóló (EUDR) rendelet kritériumainak. Ennek a rendeletnek megfelelően, 2024. december 30-tól a véllalatoknak iagzolniuk kell tudni, hogy az importált szójabab megfelel az EUDR rendelet kritériumainak, azaz nem származik erdőirtott területről. Sőt a rendelet még azt is előírja, hogy 2020-óta a az adott nem történt újabb erdőírtás. A bizonyatás a vállalatok feladata és kötelessége. Ennek megszegése akár az áruk elkobzásával is járhat.  

…csak hogy a legfontosabbakat említsem. Mindez, pótlólagos gépberuházás  nélkül megvalósítható.

Fajtáinkról részletesen az alábbi képre kattintva olvashat:

Tanácsra van szüksége? Területi képviselőink az ország bármely pontján állnak az Ön rendelkezésére, a termőhely kiválasztásától egészen a termény értékesítéséig. Elérhetőségeikért kattintson az alábbi képre:

További aktuális hírek

A szójabab termesztése évezredek óta fontos szerepet tölt be az emberi táplálkozásban és a mezőgazdaságban. Ez a sokoldalú növény nem csupán gazdag fe...
Eseménydús múlt mögöttünk, sűrű köd előttünk. A kiút szerintünk a szója.
A tavaszi árpák között számos fajta található, melyek takarmányként vagy értékes sörárpa alapanyagként egyaránt szolgálhatnak. A megfelelő tavaszi árp...
Kényelmes tétlenség, vagy a jövő növénye? 1 óra kizárólag a szójáról.
A kényelmes tétlenségnek vége! Nyomós érvek a szója mellett 4 percben ​ (+videó)
Az Erste Bank Őszi Agrár Találkozóján komoly érveket hallhattunk. A lépés kényszer mindenkit ki kell, hogy mozítson a komfortzónájából!
Nyitottnak kell lenni és tettrekésznek valami újra, valami jobbra...Ismerkedjen meg velünk a szója termesztésében rejlő lehetőségekkel és kihívásokkal...