Aktuális híreink

Tavaszi árpa fajták: a sörárpa termesztése, vetési és aratási ideje és ára

A tavaszi árpák között számos fajta található, melyek takarmányként vagy értékes sörárpa alapanyagként egyaránt szolgálhatnak. A megfelelő tavaszi árpa vetőmag kiválasztása és az általunk javasolt termesztési technológia lehetővé teszi, hogy a gazdálkodók magasabb piaci áron értékesíthető, minőségi sörárpát állítsanak elő. Cikkünkben részletesen tárgyaljuk a tavaszi árpa termesztését, bemutatjuk, hogyan befolyásolhatja a termesztés sikerét a vetési és betakarítási időszak megválasztása. Választ adunk arra a kérdésre, hogy lehetséges-e a tavaszi árpa vetése ősszel? A sörárpa piaci helyzetét és árának alakulását is górcső alá vesszük.

A tavaszi árpák között számos fajta található, melyek takarmányként vagy értékes sörárpa alapanyagként egyaránt szolgálhatnak. A megfelelő tavaszi árpa vetőmag kiválasztása és az általunk javasolt termesztési technológia lehetővé teszi, hogy a gazdálkodók magasabb piaci áron értékesíthető, minőségi sörárpát állítsanak elő. Cikkünkben részletesen tárgyaljuk a tavaszi árpa termesztését, bemutatjuk, hogyan befolyásolhatja a termesztés sikerét a vetési és betakarítási időszak megválasztása. Választ adunk arra a kérdésre, hogy lehetséges-e a tavaszi árpa vetése ősszel? A sörárpa piaci helyzetét és árának alakulását is górcső alá vesszük.

Árpa fajták: tavaszi árpa, őszi árpa, takarmány- és sörárpa

Az árpa (Hordeum vulgare) a gabonafélék közül egyike a legrégebben háziasított növényeknek. Fajtái az élelmiszer- és takarmányiparban egyaránt alapvető szerepet töltenek be.

A teljesség igénye nélkül az alábbiak szerint csoportosíthatjuk az árpa fajtákat:

  • tavaszi árpa
  • őszi árpa
  • takarmányárpa: az őszi árpa többnyire takarmányozásra kerül felhasználásra, különösen a hűvösebb éghajlaton.
  • sörárpa: a kétsoros árpa ideális alapanyag a sörgyártáshoz, mivel alacsonyabb a fehérjetartalma, ami a maláta készítés során minőségi követelmény.

Tudta? Az árpa többféle környezeti viszonyok között is képes megélni, a hegyvidéki területeken akár 5000 méteres magasságig is képes alkalmazkodni. A világon a búza, rozs, kukorica után a negyedik legnagyobb vetésterületű gabona, Magyarországon pedig a búza után a második leggyakrabban termesztett. (Wikipedia) 

A tavaszi árpa - sörárpa termesztése 

A tavaszi árpa, amit a köznyelv sörárpanak is nevez, rendszerint csak akkor kerül takarmányként hasznosításra, ha nem felel meg a sörárpa szigorú minőségi követelményeinek. Az általunk nemesített tavaszi árpa vetőmag  (ELEKTRA) rendelkezik a malátázáshoz szükséges elvárásokkal.

A termesztés technológia tekintetében a tavaszi árpa az őszi árpával közel megegyező módszereket igényel, ám néhány specifikus körülményre különös figyelmet kell fordítani. A tavaszi árpa többsége kétsoros kalászú, ami előnyösebb (magasabb) hektoliter súlyt, tömeget eredményezhet, ezzel is javítva a termés minőségét és értékét. Előfordul, hogy a gazdák takarmány célú termesztés esetén is a kétsoros fajtákat részesítik előnyben. Ennek oka, a kétsoros kalászstruktúra nemcsak a sörárpa, hanem a takarmányárpa esetében is előnyös, mivel a magasabb HL súly kedvezőbb értékesítési lehetőséget kanál.

Betegséggel szembeni ellenállóság

Mivel az általunk forgalmazott tavaszi árpa vetőmagok a betegségekkel szemben igen ellenállóak, ezért  kevesebb növényvédelem szükséges: egy védelmi kezelés eli is hagyható, mivel a vetőmag megfelelő genetikai tulajdonságokkal rendelkezik.  Ez hozzájárul a termesztési költsége csökkentéséhez,  továbbá csökkenti a környezeti terhelést egyaránt. A kalászos és szója genetikáink jelentős része ökológiai (bio) gazdálkodás részére is alkalmas. 

Milyen időjárási körülmények ideálisak a tavaszi árpa termesztéséhez?

A termesztés során alapvető szempont a helyi időjárási körülmények, különösen a csapadékmennyiség és az ezzel szorosan összefüggő szárazságtűrő képesség figyelembe vétele. A szárazságtűrő  ELEKTRA vetőmagot kifejezetten a  Pannon régióra nemesítettük, hogy a helyi adottságokhoz  igazodva a tompíthassuk a kedvezőtlen időjárási körülmények negatív hatását. 

A tavaszi árpa vetés ideje - lehet-e a tavaszi árpát ősszel vetni?

A tavaszi árpa vetése hagyományosan tavasszal történik, azonban egyre népszerűbbé válik az ősszel történő vetés is. Ez az új gyakorlat a tapasztalatok alapján bár nem kockázatmentes, 4-ből 3 évben növelheti a termékbiztonságot és javíthatja a termés minőségét. a. A tavaszi időjárási változékonyság, ahol gyakran szinte átmenet nélkül a tél után következik a nyár, korlátozhatja a növények bokrosodását és az oldalágak fejlődését. Emiatt a terméshozamok 3-4-5 tonna hektáronként, ami jelentős csökkenést jelent a ősszel vetett 6-7 tonnához képest. A 2023-as év azonban kivételt képezett, köszönhetően a kedvező tavaszi időjárásnak. 2024 évi szezonban hatalmas az érdeklődés a Karintia Kft-néltavaszi kalászos vetőmagok iránt.

A tavaszi árpa vetése tavasszal

A tavaszi vetésre vonatkozó hagyományos szemlélet szerint február vége és március 15. közötti időszak volt az ideális, de a változó klimatikus viszonyok miatt ma már az időjárás szabja meg a vetési időszakot.  Amennyiben az időjárás engedi, minél előbb, akár február közepétől kezdődően ajánlott a vetés elkezdése, hogy a növény elegendő időt tölthessen a talajban, és így jobban bokrosodhasson, valamint fejlődhessen. "Az áprilisi árpa maradjon a zsákban!" – tartja a régi mondás, amely ma is megállja a helyét: ha  legkésőbb márciusig nem sikerült elvetni, később, a tavaszi időszakban már ne is próbálkozzunk vele

Tavaszi árpa vetése ősszel

Az őszi vetés lehetőségét is kihasználják a gazdák, annak ellenére, hogy a tavaszi árpa fagytűrő képessége korlátozottabb az őszi genetikákhoz képest. Azonban az enyhébb telek csökkentik a kifagyás kockázatát. Így, ha valaki a tavaszi árpát ősszel kívánja vetni, azt október vége felé de még inkább novemberben kell megtenni, hogy a növény “ne fejlődjön túl”.

A tavaszi árpa aratási, betakarítási ideje

A tavaszi árpa betakarításának időzítése kulcsfontosságú a termés minőségének és mennyiségének maximalizálása érdekében. A termesztési technológia nagyban megegyezik az őszi árpáéval, amely a repce után a legkorábban betakarított növényünk. Az aratási szezon tehát az őszi árpával kezdődik a kalászos gabonák között.

A tavaszi árpa betakarítása általában a búza aratása után, esetleg vele egy időben történik, függően az adott évjárattól. Az aratási munkálatok kezdete többnyire Péter-Pál napja környékére, azaz június végére esik, és a következő 2-3 héten belül zajlik. Ez idő alatt kerül sor a tavaszi zab, árpa és búza betakarítására is.

A betakarítás időzítése kritikus lehet a termés minősége és mennyisége szempontjából. A túl korai betakarítás csökkentheti a szemek nedvességtartalmát, míg a túl késői betakarítás növelheti a betegségek és kártevők általi veszteségeket, valamint a rossz időjárás miatti kockázatokat is.

Mely sörárpa alkalmas malátázáshoz? - söripari követelmények

A tavaszi árpa vetőmag kiválasztása során elengedhetetlen, hogy a fajta szerepeljen a malátázó üzemek fajtalistáján. A sörkészítéshez használt árpa kiválasztása szigorú beltartalmi paraméterek - mint például a fehérjetartalom, osztályozottság - alapján történik. Az alacsony fehérjetartalom nemcsak a sör minőségét befolyásolja, hanem a termesztési költségeket is csökkenti, ami gazdasági és agronómiai előnyökkel jár a gazdálkodók számára.

A sörárpa piacán a minőség kiemelten fontos szempont. A malátázó üzemekben végzett előzetes vizsgálatok során megállapítják, hogy a vizsgált árpa fajta megfelel-e a sörhabzás, íz és csírázási képesség szigorú követelményeinek. Csak azok a fajták kerülhetnek felhasználásra, amelyek megfelelnek ezeknek a kritériumoknak, és beilleszthetők a releváns európai minőségi fajtalistákba.

A tavaszi árpa, különösen a kétsoros kalászú fajták, előnyösek a sörárpa piacán, ami nem csak a malátázáshoz, hanem akár a takarmányipari felhasználás esetén  is kedvező. Takarmány célú felhasználás esetén a magas HL súly, (63+ kg/HL) létkérdéssé vált az értékesítés során. 

A tavaszi árpa, sörárpa ára

A tavaszi árpa, különösen a sörárpa piacán jelentős árbeli különbségek figyelhetők meg az őszi árpa árához képest. A 2023-as év különösen kedvező volt a sörárpa piac számára, ahol a sörárpa minőségnek  köszönhetően a gazdálkodók jelentős, hektáronként 5-10 000 forint/tonnával magasabb jövedelmet érhettek el, mint az őszi árpával. Ami kiemelkedő árkülönbséget jelent akorábbi évekhez képest, amikor a különbség csupán 2-3000 forint volt tonnánként.

A gazdálkodók számára ez azt jelenti, hogy a tavaszi árpa, különösen a sörárpa termesztése, nem csak agronómiai, hanem gazdasági szempontból is vonzó befektetés lehet. A prémium piaci árak lehetőséget biztosítanak a nagyobb jövedelemre és a termelési költségek megtérülésére.

Miért érdemes a tavaszi árpa vetőmagot a Karintia Kft.-től megvásárolni?

A Karintia Kft. által forgalmazott ELEKTRA fajta kiválóan alkalmas malátázásra. Ha érdekli Önt az ELEKTRA tavaszi árpa vetőmag, és szeretne további információkat kapni vagy konkrét kérdéseivel fordulna szakértőinkhez, vegye fel a kapcsolatot a Karintia Kft. területi képviselőivel. Látogasson el a https://karintia.hu/munkatarsaink oldalra, ahol megtalálja munkatárkollégáink elérhetőségeit, akik készséggel állnak rendelkezésére az ország bármely pontján minden vetőmaggal kapcsolatos kérdésben.

 

További aktuális hírek

A szójabab termesztése évezredek óta fontos szerepet tölt be az emberi táplálkozásban és a mezőgazdaságban. Ez a sokoldalú növény nem csupán gazdag fe...
Eseménydús múlt mögöttünk, sűrű köd előttünk. A kiút szerintünk a szója.
Kényelmes tétlenség, vagy a jövő növénye? 1 óra kizárólag a szójáról.
A kényelmes tétlenségnek vége! Nyomós érvek a szója mellett 4 percben ​ (+videó)
Az Erste Bank Őszi Agrár Találkozóján komoly érveket hallhattunk. A lépés kényszer mindenkit ki kell, hogy mozítson a komfortzónájából!
Nyitottnak kell lenni és tettrekésznek valami újra, valami jobbra...Ismerkedjen meg velünk a szója termesztésében rejlő lehetőségekkel és kihívásokkal...