Aktuális híreink

Ilyen a magyar vetőmag és vetésszerkezet külföldről nézve

Dr. Michael Gohn, az Európai Vetőmagszövetség Elnöke osztotta meg véleményét az olvasókkal

Tavaly decemberben a Portfólió Agrárszektor konferenciáján Dr. Michael Gohn, az Európai Vetőmagszövetség elnöke is előadást tartott. A szakembert a MezőHír kérdezte arról, hogy mennyiben képes választ adni a nemesítés a Green Deal kihívásaira, milyen esélyei vannak a kisebb nemesítőházaknak a globális versenyben, és milyen hangsúlyeltolódásokra lehet számítani a vetésszerkezetben a termelési előírások és a gazdasági kényszer együttes nyomására.

[Dr Michael Gohn]

 

Előírások és gazdasági kényszer

A Green Deal nem kevesebbet vár el, mint 2030-ig a növényvédőszer-használatból eredő kockázatok 50%-os mérséklését, a műtrágya-felhasználás 20%-os csökkentését, valamint az ökológiai művelés arányának 25%-ra emelését. Eközben a gazdasági válság hatásaival is meg kell küzdeni. Hiány van csomagolóanyagokból, raklapokból, energiából, ezek ára a 4-5-szörösére emelkedett. Az energiár-emelkedés a műtrágyapiacon is válsághoz vezetett. Kevés a hadra fogható ember is, plusz Magyarországon idéntől a minimálbér emelése is nehezíti a foglalkoztatást. Mindez a vetőmagok piacán is legalább 15%-os áremelkedést hoz 2022-ben – hangzott el a decemberi Agrárszektor konferencián.

A kereskedők dolga ugyanakkor nehezebbé vált: rendezvények, bemutatók, partnerlátogások maradtak el. Ez is akadályozta az elegendő vetőmagtermelő partner verbuválását, nemcsak az árunövényekkel folytatott árverseny. Emellett az utóbbi 2-3 évben az időjárás is tartogatott néhány meglepetést, a kukoricavetőmag-előállításban például nálunk kifejezetten kudarcos volt a 2021-es év. A termelési környezetben a politikai szabályozók és a válság hatására drasztikus változások következnek be, amire a gazdálkodók és a kereskedők gyorsan reagálnak. A szója- és durumtermelés máris megugrott Nyugat-Európában.

Várhatóan tovább fog nőni a napraforgó területe is, hiszen ezt a kevésbé igényes kultúrát könnyebb kiszolgálni, plusz az olaja iránt is nagy a kereslet. A vetőmag-előállításnak is fel kell nőnie a kihívásokhoz. Az egyes nemesítőházak azonban egészen más rajtpozícióból indulnak a termelőkért folytatott nemzetközi versenyben. Klasszikus fajtanemesítéssel 7–10 évig tart, mire bejegyeznek egy új fajtát, ezt az időtartamot a genomszintű szelekció és a mesterséges intelligencia a felére-harmadára rövidíti. Különösen a hibridek esetében megy ez gyorsan, ahol a citoplazmás sterilitás révén könnyen végbemegy a hibridizáció. Mindez persze sok pénzt követel a kutatásban, drága vetőmagot eredményez, és a termelők csak intenzív technológiával tudják kibontakoztatni a hibridek terméspotenciálját.

Bőtermő szójafajta az Ormánságban (forrás: Karintia Kft.)

Hazai lehetőségek és kockázatok

MezőHír: – Mennyi esélye van a magyar nemesítőknek egy ilyen túlfűtött, nagyon is tőkeigényes versenyben?

Michael Gohn: – Hivatalba lépésemkor azt ígértem, hogy ki fogok állni a kisebb nemesítőházak mellett. Erre azért van szükség, mert ezek alapvetően hagyományos keresztezési és szelekciós módszerekkel dolgoznak, a nagyok viszont hajlamosak már ezekre is szabadalmat bejegyeztetni. Láttunk már ilyen törekvést az árpával kapcsolatban. Magyarország nagy nemesítői tudással rendelkezik, durummal, lágybúzával a nemzetközi piacon is jók a helyi kutatók esélyei.


Dr. Michael Gohn ausztriai származású, tanulmányait diplomata édesapja révén Rio de Janeiróban, Kairóban, Lisszabonban, Dániában és Németországban folytatta. A Bécsi Egyetemen szerzett PhD-fokozatot kémiából (1976), majd kutatási asszisztensként dolgozott a Bécsi Vegyipari Egyetemen. Ezt követően az OMV AG, az Osztrák Kőolajipari Vállalat Termékfejlesztési részlegét vezette. 1990-től a Fritz Mauthner cégcsoport vezetőségi asszisztensi pozícióját töltötte be. 1999-től jelenleg is a Mauthner cégcsoport Probstdorfer Nemesítőházának ügyvezetője. 2010-től az Ausztriai Vetőmagszövetség vezetője. 2007–2021 között az Európai Vetőmagszövetség, az Euroseeds gabona- és hüvelyes szekciójának vezetője. 2021-től 3 évre az Európai Vetőmagszövetség elnökévé választották.

 

MH: – A genetikai előrehaladás éves szinten 1,2%-kal növeli a potenciális hozamokat. Elegendő ez a termelési környezet változási ütemét tekintve?

M. G.: – A Közös Agrárpolitika és a előírásai nagy kihívást jelentenek a termelés számára, de a nemesítés részben ellensúlyozni tudja ezeket a hátrányokat. Félő azonban, hogy a genetikai előrehaladás mértéke nem elég az elvárások teljesítéséhez. Ebben az új nemesítési technikák hozhatnak gyorsabb előrelépést, éppen erről folyik most a vita uniós szinten.

MH: – Vannak olyan kultúrák, amelyek a változások nyertesei lehetnek?

M. G.: – A műtrágyák drágulása és a műtrágya-felhasználás csökkentésére irányuló törekvések mindenképpen kedveznek a kis tápanyagigényű növényeknek, különösen azoknak, amelyek gazdagítani is tudják a talajt nitrogénnel. Ilyen a szója. A növény piaci pozíciója is kifejezetten jó, hiszen a takarmány- és az élelmiszeripar is keresi ezt az európai, GMO-mentes fehérjeforrást.

MH: – Látják ennek hatását a növény termőterületének változásán?

M. G.: – Ausztriában 2021-ben 75 ezer hektár volt a szója területe. Ebből 30 ezer hektár bioművelésű volt. Az átlaghozamok 2–3,5 tonnásak, és ezt döntően öntözés nélkül érik el a vállalkozások, jellemzően a korai, 000-s és 00-s éréscsoporttal. Nincs lényeges különbség a bio- és konvencionális művelés eredményei között, ennek is köszönhető a magas, 38 százalékos bioarány a szójában. Nálunk ez a negyedik legnagyobb kultúra a szántón, holott nem élvez semmilyen extra támogatást. Köszönhető ez annak, hogy alig igényel műtrágyát, kedvező hatása van a vetésforgóban, és nem utolsósorban nagyon sok felvásárló keresi a terményt.

MH: – Magyarország viszont inkább exportálja a szójababot. Mit gondol, mennyire hat ez ki a növény súlyára a magyar termelésben?

M. G.: – Elgondolkodtató, hogy míg önöknél termeléshez kötött támogatással is jutalmazzák a szójatermelést, arányaiban sokkal kisebb területen foglalkoznak a növénnyel, mint mi. Ausztriában az 1,3 millió hektáros szántóból foglal el 75 ezer hektárt a szója, míg itt a 4 millió hektárból körülbelül 60 ezret. Tudjuk, hogy a támogatásoknak fontos szerepük van a termelésben – Ausztriában például az 50 ezer hektáros borsóterület csökkent 6 ezerre, amikor megszűnt az extra támogatás –, de ez nem minden. Én leginkább a kereskedelemben tevékenykedek, és elmondhatom, hogy a hazai feldolgozásnak nagy szerepe van. Az osztrák szójatermés felerészt a humán élelmezésben, felerészt az állati takarmányozásban hasznosul.


400 ezer hektárnyi bioterület? Magyarországon 2020-ban mintegy 300 ezer hektáron folytattak ellenőrzött ökológiai gazdálkodást, ennek egyharmada még átállás alatt volt, és 60 százaléka gyepnek minősült. Az itthon előállított biotermékek mintegy 80%-a feldolgozatlanul exportra kerül. 2027-re az ökológiai gazdálkodás fejlesztését szolgáló nemzeti cselekvési terv az ökogazdálkodásba vont területek arányát 10%-ra, azaz 400 ezer hektárra kívánja emelni. Ezzel párhuzamosan az ökológiai feldolgozás volumenét megduplázná, és az így előállított hazai termékek részarányát 5%-ra emelné a kereskedelemben. 2024-re országos ökológiai szaktanácsadói hálózat kiépítésével segítenék a célok elérését.
 

MH: – Bizonyára a fizetőképesebb kereslettel is magyarázható, hogy egy GMO-mentes, biocímkés terméket el tudnak adni…

M. G.: – Nem feltétlen, ám tény, hogy tudatosabbak a fogyasztók, az egészségükkel és a hazai termékek támogatásával is többet törődnek. Sok a vegán, divatosak a növényi fehérjéből készített ételek és italok, nagy az igény GMO-mentes és biotermékekre is. A tojás-előállításban például kizárólag európai szóját etetnek a gazdaságok, az amerikai szójára nincs kereslet. De hogy mondjak még egy adatot: a napraforgó területének 28 százaléka is bio. Mindent egybevetve: a genetikai alapok és a termelési színvonal kulcsfontosságú a hozamokat tekintve, de ha arra akarunk válaszolni, hogy egy adott kultúrának milyen esélye van teret nyerni a vetésszerkezetben, akkor ezt nagyrészt a gazdasági környezet fogja eldönteni. Ezen a téren van különbség az egyes tagállamokban, de a trendek általánosak.

SZERZŐ: GÖNCZI KRISZTINA - Mezőhír

További aktuális hírek

Egyre érdekesebben alakul a szója jövője Magyarországon.
Nemcsak hazai és európai, de globális szinten sem tudunk ma még annyi szóját termelni, amennyire igény lenne. Ez óriási perspektívát jelent. Ez leg...
Érvek az őszi takarmány árpa termesztése mellett Az árpa termesztése Magyarországon az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapott. Mind a takarmán...
A hazai növénytermelőknek napjainkban rendkívül sok nehézséggel kell megküzdeni. A klímaváltozás már jól érzékelhető hatásai és a háborús konfliktusbó...
A gabonafélék mostohagyerekének tekinthetjük ezt a méltatlanul mellőzött növényt, a tritikálét. Pedig a tritikálé vetőmag kiváló tulajdonságai, példáu...
Már nemcsak a malmi, hanem a takarmánybúzáknál is versenyelőnyt jelent a minőségi beltartalom.
jelentős támogatást kaphattak a szójatermesztők