Aktuális híreink

A szójabab termesztése Magyarországon - tények és tévhitek

A szója növény és a szójabab termesztése körül számos tévhit kering Magyarországon, ezért ebben az írásban felsorakoztatjuk azokat a tényeket, amelyek megcáfolják ezeket a tévhiteket és félelmeket. Az élelmiszeriparban betöltött szerepének megértése mellett kiemeljük, hogyan járul hozzá a szója a környezettudatos gazdálkodáshoz és hogyan formálja át a jövő mezőgazdaságát.

A szója növény és a szójabab termesztése körül számos tévhit kering Magyarországon, ezért ebben az írásban felsorakoztatjuk azokat a tényeket, amelyek megcáfolják ezeket a tévhiteket és félelmeket. A takarmányiparban és az élelmiszeriparban betöltött szerepének megértése mellett kiemeljük, hogyan járul hozzá a szója a környezettudatos gazdálkodáshoz és hogyan formálja át a jövő mezőgazdaságát.

Tények és tévhitek a szójával kapcsolatban

A szója vetésterülete az elmúlt években 50-60 000 hektár körül stabilizálódott hazánkban. A szójabab termesztése stagnálást mutat, ez azt jelenti, hogy a hazai szántóterület 1,36%-án termesztettük csupán a szóját Magyarországon.  Az alacsony vetésterület-arány és a stagnálás hátterében többek között olyan tévhitek állnak, amelyek gyakran áltényeken alapulva korlátozzák a szójabab vetésterületének bővülését.

Tévhitek a szója érzékenységével kapcsolatban

A szója termesztésével kapcsolatos tévhitek gyakran túlbecsülik a növény klímaváltozásra való érzékenységét, sérülékenységét. Az a nézet, hogy a szója különösen érzékeny lenne a szélsőséges időjárási körülményekre - 2022-ben, amelyet Magyarországon az évszázad egyik legkomolyabb aszályos évének tartottak -  alaposan megkérdőjeleződött. Ebben az évben, noha a csapadékmennyiség jelentősen elmaradt az átlagostól, és szélsőségesen magas hőmérséklet uralkodott - különösen a növények számára kritikus vegetációs időszakban - a szója jelentősen jobb teljesítményt nyújtott, mint a kukorica vagy a napraforgó.

Az érésidőről…

A vegetációs időszak, a szója esetében általában április közepétől - május elejétől szeptember végéig, esetenként október végéig tart. Az egyes fajták érési ideje, a termőhelyi és időjárási adottságok miatt változhatnak ezek az időszakok. Magyarországon jellemzően 4-5 éréscsoport közül választanak a gazdálkodók fajtákat, azaz a szuperkoraitól (0000-000) a késői (I-II) éréscsoportig. A genetikai fejlődés hatására a kereslet egyre inkább a korábbi tenyészidejű fajták irányába tolódik el. 

Érvek mellette: 

  • biztonságosabb betakaríthatóság

  • akár szárításmentes tárolhatóság

  • kompromisszummentes terméspotenciál

Érvek ellene:

  • félelem a megszokásból eredő döntésektől kifolyólag

 

A szójabab összehasonlítása a kukoricával és a napraforgóval

A szója, kukorica és napraforgó termésátlagainak összehasonlításakor egyértelműen kiderül, hogy a szója sokkal jobban viselte a 2022-es év szélsőséges időjárási körülményeit. Míg a kukorica terméshozama drasztikusan, az ötéves átlaghoz képest 52%-kal esett vissza, a szója mindössze 24%-os csökkenést szenvedett el, ami azt jelzi, hogy a szója teljesítménye kétszer olyan jó volt, mint a kukoricáé. A 2023-ban jelentős területbővülést elkönyvelt napraforgó 2022. évi 35%-os termésvesztesége ugyancsak alulmúlta a szója fantasztikus eredményét.

Ez a három növény, különösen a kukorica és a napraforgó, stratégiai jelentőséggel bír a feldolgozóiparban. Ennek ellenére a szója gyakran alulreprezentált a mezőgazdaságban, részben a félrevezető tévhitek miatt, amelyek szerint különösen érzékeny a kedvezőtlen időjárási körülményekre. Azonban a statisztikák világosan cáfolják ezt a nézetet, és alátámasztják, hogy a szója sikeresebben ellenállt a 2022-es év extrém körülményeinek, mint a kukorica vagy a napraforgó.

A szélsőséges körülményeket sikeresen tűrő napraforgó esetében -  amely a 2023-as év sikernövénye volt -  látható, hogy bár kevésbé érzékeny a stresszre mint a kukorica, de mégis, a 2022-es aszályos év során a termésátlag vesztesége ellenére tovább emelkedett a vetésterülete. Ezzel szemben a szója, amelyet a tankönyvek gyakran az érzékenység példájának tekintenek, csak 23%-os visszaesést mutatott, tehát még a napraforgónál is jobban teljesített az országos átlagban.

Mi volt erre a gazdálkodók reakciója? 

A szója vetésterülete a 2022-es átlagosnak mondható 67.000 hektárról 58.000 hektárra csökkent.

Mi állhatott a döntés hátterében?

A növénytermesztők körében gyakran tapasztaljuk, hogy az egyes növények termesztéséhez kapcsolódó tudás hiánya akadályozza meg a fejlődést. Jelen esetben tehát a szokványosság lett a haladás ellensége. 

Jól döntöttek a bátrak?

Azok a gazdálkodók, akik kitartottak a szója termesztése mellett 2023-ban országos átlagot tekintve 3 to/ha termést takaríthattak be. A fedezeti pont - számításaink szerint -  1,5-1,8 to/ha termésnél jelentkezik, vagyis efölött profitot könyvelhettek el a gazdálkodók.  

“Mennyi az annyi?”

Számoljunk együtt! A gazdák többsége átlagosan 150 ezer Ft/t áron értékesítette a szójababot 2023-ban. Ennél lehetett lényegesen magasabb árat is elérni, de a hitelesség kedvéért nem szeretnénk szépíteni a számokat. 3 tonna termésátlaggal számolva tehát 450 ezer Ft/ha bevételre tettek szert a szójatermesztők. A bevételhez joggal adhatjuk hozzá a szemes fehérje támogatást, amelyet a szójatermesztők a 2023 évi termés után 93 245 Ft/ha összegben kapnak készhez.

Nézzük a költség oldalát: a szójatermesztők átlagosan - becslésünk szerint - 300 ezer Ft/ha összeget kénytelenek ráfordítani a szója termesztésére. Amennyiben a bevételi oldalt (kb. 543 ezer forint) szembeállítjuk a költség oldallal, láthatjuk, hogy a szója több mint 200 ezer forint jövedelmet hozott a gazdálkodóknak hektáronként. Ezt sajnos sem a kukoricatermesztők sem pedig a napraforgó termesztő gazdálkodók nem mondhatták el magukról 2023-ban. 

Ezek az adatok egyértelműen bizonyítják, hogy a szója nemcsak hogy jól alkalmazkodik a változó környezeti feltételekhez, hanem kiemelkedően teljesít azokban az extrém időjárási és piaci(!) helyzetekben is. Ez a rugalmasság és ellenálló képesség teszi a szóját a jövő egyik legfontosabb mezőgazdasági növényévé, amely képes támogatni a fenntartható gazdálkodást és hozzájárulni a globális takarmány/ élelmezésbiztonsághoz.

Morfológiai előnyök, amelyek a szójabab termesztése mellett szólnak

A szója morfológiai jellemzői, mint például a virágszerkezete, jelentős védelmet biztosítanak számára a káros UV-sugárzás ellen. Ez a sajátosság magyarázhatja, miért volt a szója kevésbé sebezhető az extrém UV-sugárzás okozta károsodásokkal szemben, ellentétben a kukoricával, amelynek pollenjei súlyosan érintettek voltak a 2022-es év intenzív UV-sugárzását követően. A kukorica esetében a magas UV-sugárzás következtében a pollenek károsodása szélsőséges esetben olyan mértékű volt, hogy a növény képtelen volt a megtermékenyülésre, ami végül nullás terméshozamhoz vezetett még öntözés mellett is.

Ezzel szemben a szója zártabb virágszerkezete hatékonyabban védte a pollent, így a növény kevésbé volt érzékeny a UV-sugárzás negatív hatásaira. Ennek eredményeképpen a szója képes volt jobban ellenállni az ilyen típusú környezeti stressznek, ami alátámasztja azt a tényt, hogy a szója morfológiai előnyei miatt jobban képes túlélni és termést hozni még extrém körülmények között is.

Hőmérsékleti tolerancia - tények és tévhitek

A szója hőmérsékleti toleranciájával kapcsolatos amerikai kutatás kimutatta, hogy ennek a növénynek a káros hőmérsékleti küszöbértéke eléri 40 Celsius fokot, ellentétben a kukoricával és napraforgóval, amelyek már 35 Celsius fok felett visszafordíthatatlan károsodást szenvednek. Ez a jelentős eltérés a hőmérsékleti küszöbértékekben cáfolja azt a gyakori tévhitet, hogy a szója e tekintetben különösen érzékeny lenne. A Michigani Egyetem kutatása alapján a szója magasabb hőmérsékleti küszöbértékkel rendelkezik, ami lehetővé teszi számára, hogy jobban tűrje az extrém időjárási körülményeket, mint más mezőgazdasági kultúrnövények. Ez a felfedezés kiemeli a szója adaptációs képességét és előnyös tulajdonságait a változó klimatikus feltételek közötti túlélés szempontjából.

Ösztrogéntartalom miatti félelmek a szójával kapcsolatosan

A szója kiemelkedő jelentőséggel bír a takarmányiparban, köszönhetően magas, körülbelül 30%-os fehérje- és 20%-os olajtartalmának. Ez a kombináció teszi a szóját egyszerre fehérje- és olajos növénynek, amely globálisan a legnagyobb területen termesztett olajos növényként ismert. A szója összetétele miatt nélkülözhetetlen az állattenyésztésben, különösen azért, mert esszenciális aminosav-összetétele rendkívül nehezen helyettesíthető más forrásokkal. Egyfajta közvetett fogyasztás révén, aki állati eredetű ételeket eszik, az valójában a szója tápértékét is beviszi szervezetébe a takarmányozás körforgásán keresztül. 

A szójával kapcsolatos legnagyobb félelem, hogy a szója rákot okozhat. Az ösztrogéntartalommal illetve a rákkeltő hatásával kapcsolatos aggodalmakat tudományos kutatásokkal tudjuk cáfolni, amit egy fogalmi félreértés okoz: 

Ösztrogén vagy fitoösztrogén?

“Az ösztrogének elősegíthetik az emlőrák növekedését, ezért sokan joggal feltételezhetik, hogy a szójában előforduló fitoösztrogének is hasonló aktivitást mutatnak. Azonban a valóság az, hogy az emberi testben kétféle ösztrogénreceptor létezik: az alfa és a béta. A tényleges ösztrogénnel ellentétben a szója fitoösztrogének, elsősorban a béta ösztrogénreceptorhoz (ERβ) kötődnek és aktiválják. (2) Ez a megkülönböztetés azért nagyon fontos, mert a receptor két típusa, ellentétes működést produkálnak: a béta-aktivitás antiösztrogén hatású, és gátolja a tényleges ösztrogén növekedést serkentő hatásokat. (3) Így a szója hatása körül kialakult tévhit, miszerint egészségtelen a szója, alaptalan.”

(2) Messina, M. et al (2013) Exploring the Soyfood Controversy. Nutrition Today. 48(2): 68-75.

(3) Paruthiyil S. et al (2004) Estrogen receptor beta inhibits human breast cancer cell proliferation and tumor formation by causing a G2 cell cycle arrest. Cancer Res. 64(1):423-8.

 Forrás: LifestylePro Academy 

 

A  szója pozitív hatásai és alkalmazása tehát messze felülmúlják a kritikákat, így a növény továbbra is alapvető eleme marad a takarmányiparnak.

Környezettudatos gazdálkodás szójával - további érvek a szójabab mellett

A szója hozzájárulása a környezettudatos gazdálkodáshoz és annak hatása a jövő mezőgazdaságára több szempontból is jelentős:

Ökológiai lábnyom és vetésforgó

A szója kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezik, mivel kevesebb kemikália felhasználásával termeszthető. Mint pillangósvirágú, képes a légköri nitrogén megkötésére, így gazdagítva a vetésforgót és csökkentve a nitrogén műtrágya szükségességét.

Talajerózió csökkentése

A szója termesztése segíthet a talajerózió csökkentésében, különösen ha váltóveteményként használják más növényekkel kombinálva. A talaj takarásának fenntartása és a vetésforgó alkalmazása javítja a talaj szerkezetét és véd a kimerüléstől.

A szója mint alternatív fehérjeforrás

A szója fontos alternatív fehérjeforrást biztosít, ami csökkentheti a hústermelésre való túlzott támaszkodást. Mivel az állattenyésztés jelentős környezeti hatással bír, a növényi alapú fehérjék fogyasztásának növelése hozzájárulhat a mezőgazdaság környezeti lábnyomának csökkentéséhez.

Fenntartható ipari alkalmazások

A szójabab felhasználása nem korlátozódik a takarmány- és az élelmiszeriparra; számos környezetbarát ipari termék előállításához is használják, mint például biodízel, bioplastik, és más zöld technológiák. Ez elősegíti a mezőgazdasági termelés diverzifikálását és hozzájárul a fenntartható ipari fejlődéshez.

Biodiverzitás védelme

A szójatermesztés megfelelő menedzselése, például a GMO-mentes és fenntartható gazdálkodási gyakorlatok alkalmazása, hozzájárulhat a biodiverzitás megőrzéséhez, és csökkentheti a monokultúra gazdálkodás negatív hatásait.

A szójabab termesztése Magyarországon - Megéri? Igen!

A szójabab termesztése Magyarországon számos tévhit áldozata, de a valóság és a statisztikai adatok cáfolják ezeket a félreértéseket. A szója nemcsak, hogy jobban tűri a szélsőséges időjárási körülményeket, de kiváló hozzáadott értéket is képvisel a mezőgazdaságban. Összességében a szója kulcsszerepet játszik a mezőgazdaság jövőjének formálásában, különösen a környezettudatos és fenntartható gazdálkodási módszerek előtérbe helyezésével.

Mi a Karintia Kft-nél hisszük és kijelentéseinket adatokkal alátámasztva állítjuk, hogy a szója a jövő növénye lesz az Európai Unióban.  

A mostanság oly divatos adatalapú döntések a szója termesztésének növelését indokolják. A cselekvéshez elsősorban nem feltétlen a tudásra van szükség, hanem a hitre. Ez az első szükségeltetik az első lépés megtételéhez. Tartson velünk, és ismerje meg a szója termesztésében rejlő lehetőségeket! Kollégáink az ország bármely pontján állnak az Ön rendelkezésére>>

További érveket szeretne olvasni a szójatermesztés mellett?

 

 

További aktuális hírek

Egyre érdekesebben alakul a szója jövője Magyarországon.
Nemcsak hazai és európai, de globális szinten sem tudunk ma még annyi szóját termelni, amennyire igény lenne. Ez óriási perspektívát jelent. Ez leg...
Érvek az őszi takarmány árpa termesztése mellett Az árpa termesztése Magyarországon az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapott. Mind a takarmán...
A hazai növénytermelőknek napjainkban rendkívül sok nehézséggel kell megküzdeni. A klímaváltozás már jól érzékelhető hatásai és a háborús konfliktusbó...
A gabonafélék mostohagyerekének tekinthetjük ezt a méltatlanul mellőzött növényt, a tritikálét. Pedig a tritikálé vetőmag kiváló tulajdonságai, példáu...
Már nemcsak a malmi, hanem a takarmánybúzáknál is versenyelőnyt jelent a minőségi beltartalom.
jelentős támogatást kaphattak a szójatermesztők